zondag 15 januari 2017

Landhaussocke

Tussen alle dozen met wol, staat ook een doos met 6-ply sokkengaren. Lekkere dikke, warme sokken daar heb ik er nog niet veel van. Hoog tijd dus om daar eens werk van te maken.
Op Ravelry zocht ik verschillende patronen bij elkaar, stopte ze in willekeurige volgorde in een map en ging aan de slag.

In my yarn stash a box of 6-ply sock yarn is waiting to be used. I only have 2 pairs of socks knitted in 6-ply yarn, so that collection needs to be enlarged.
On Ravelry I searched for 6-ply sock patterns and filed them randomly.

 

Het eerste paar zijn de 'Landhaussocke' van Barbara Dahnke. Ze worden beschreven voor maat 42 maar in de inleiding van het patroon staat dat de maat aan te passen is door in het patroon minder averechtse steken te breien.
Dus ik ga aan de slag. Wie leest het hele patroon door vooraleer te beginnen? Ik dus niet. Na de boord bekijk ik pas het stekenpatroon voor been en voet en zie niet meteen waar ik steken zou kunnen weglaten, zonder het patroon minder mooi te maken. Maar ach, een lekkere warme slobbersok is ook leuk. Ik brei de voet gewoon korter, desnoods worden het sokken voor héél koude dagen en draag ik er nog een dunne sok onder.


 

The first pair are the 'Landhaussocke' by Barbara Dahnke. It's a pattern for size 42 but it is adaptable is said in the introduction.
So I started knitting. Who reads the whole pattern through before starting? I don't... Only after I'd knitted the border I took a closer look at the stitchpattern. I can't see where to loose stitches without ruining the pattern. Oh well, a pair of warm baggy socks can be very cosy. I will knit the foot shorter and if they are to wide, I always could wear socks underneath them for the really freezing days.

 


Maar ook aan voetlengtes durf ik me wel eens te mispakken. Ik ga altijd voor 'een beetje op de groei'. De 50 naderend zou ik moeten weten dat dat niet meer nodig is.
Gelukkig heb ik kleine voetjes en zijn er genoeg mensen met grotere voeten. Ingeborg wacht al héél lang op een paar sokken, dus bij deze: Ingeborg, ze zijn (bijna) onderweg. Ik doe ze morgen op de post! 

Not only width but also foot lenght I can mess up. Nearing 50 I should know that my feet won't grow anymore.
Luckily I have small feet, so lots of people with a bigger size. Ingeborg is already waiting for a long time, so hereby: Ingeborg, they are - almost - on the way. I will post them tomorrow!4 opmerkingen:

 1. Dikker garen, andere stekenproef...weer wat zoeken wat de juiste steekverhiouding is voor goed passende sokken. Ik begrijp zo tussen de regels dat je nog wel wat 6ply wol hebt om mee te experimenteren. En ik ben zeker dat Ingeborg er blij mee zal zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met dikker garen breide ik nog nooit sokken, dan worden ze zo dik in je schoenen denk ik dan. Maar deze zijn echt prachtig geworden, gelukkig heb je nog wol in voorraad en is het volgende paar hopelijk voor jou. Ingeborg zal in elk geval tevreden zijn!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zijn 2 lichaamsdelen die je ganse leven blijven groeien en dat zijn jouw oren en jouw voeten (volgens de dokter)!

  BeantwoordenVerwijderen