vrijdag 16 mei 2014

Piles of smiles

...and piles of sighs.

Het begon met deze foto van mijn overvolle sokkenwoldoos:


Waarop Ingeborg reageerde met de vraag wanneer ik eens sokken voor haar zou breien, maat 40 graag. Wel...nu, onmiddellijk. Oh nee, toch eerst nog een paar kleurrijke bollen bijgekocht. Want kleurrijk moesten die sokken zeker zijn. Het werd Super Soxx Color van Lang in een lekker felle kleurenmix.

Ik wilde de kleuren graag laten golven dus zocht een patroon in die richting, en voila, het werden Piles of Smiles. Want smiles, daar heeft Ingeborg er ook veel van.


Start!!! Toe-up, want ik maas niet graag de tenen dicht, en breien maar. Het kleurverloop was goed, de golven mochten wat meer golven, maar niet zeuren, doorbreien!
Zo, sok 1 af!

Mmmm...
Ze is wel smal...ik krijg ze zelf moeilijk over mijn hiel getrokken. En ik heb maar een 37...
Zucht...

Sok twee dan maar gebreid met naalden nr 3 ipv nr 2.5. En het ziet er gelijk beter uit. Het patroon komt ook wat mooier uit.
Voor de voetmaat volg ik de bekende schema's: de volledige voetlengte voor maat 40 is 26.5 cm, de voetlengte van tot net voor de teen is 21 cm.
Maar ik brei toe up, dus ik gok een beetje waar de hiel moet beginnen, en ach, voor de zekerheid brei ik nog een paar naalden extra. Ze zien er lekker groot uit tegenover mijn klein voetje.
Op naar sok 2, dus eigenlijk in dit geval sok 3. Sok 1 uitgehaald, het garen strak opgewonden en een paar dagen laten rusten om te ontkrullen. Het krult nog steeds en dat is ook in het breiwerk te zien. het ziet er nogal rommelig uit.

Maar een wasbeurt zou dit verhelpen, naar het schijnt.
Zucht...

Sok 3 laat zich vlot breien en hoera, ik heb een paar sokken af in maar 40.
Hoewel...ze zijn wel groot. Ik meet de voetlengte nog eens...mmm, 27 à 27.5.
Zucht....
Nog eens meten. Eigenlijk is het wel bijna 28 cm, misschien zelfs wat meer...
Zucht...
OK, als ik heel eerlijk ben en de sok goed strak trek kom ik wel bijna aan 30 cm. 30 cm, dat is maat 46/47. Dat is wel heel erg groot.
Zucht...
Ik stop ze gewoon even in een sopje, dat moet toch om dat rommelige krulbreiwerk op te lossen en dan meet ik nog wel eens.
Zucht...
Zucht...
OK, ze zijn gewoon veel te groot, ik haal de tenen eraf, haal een stuk uit, tenen opnieuw breien en klaar.
De tenen lieten zich vlot uithalen, het patroon niet vanwege het toe-up breien.
Zucht...
Sok 2 en 3 werden dan maar helemaal uitgehaald.
Zucht...

Toen besloot ik om niet meer te zuchten en gezwind sok 4 en 5 te breien, de voetlengte zo goed mogelijk te meten en er van uit te gaan dat mochten de sokken niet passen bij Ingeborg, ze wel iemand in huis heeft bij wie ze wel passen. En anders gebruikt ze ze maar voor wat anders. Eierwarmers ofzo...

Sok 4 en 5 zagen er goed uit en na nog maar eens een sopje verdween het rommelige krulbreiwerk bijna volledig.

Sokken snel ingepakt en verzonden naar het, soms, verre Nederland. Ik rekende alvast op een dikke week voor de verzending.
Mijn verrassing was dus meer dan groot toen ik na amper twee dagen deze foto kreeg:

Ze passen!!!
Gedaan met zuchten, leve de Piles of Smiles!Geen opmerkingen:

Een reactie posten