woensdag 30 oktober 2013

Riesines: Litouwse polswarmers

Ook polswarmers zitten in het cursusaanbod van 't Wolwinkeltje. Niet zomaar polswarmers maar 'riesines', dat zijn Litouwse polswarmers. Ze maakten in de 19de eeuw deel uit van de traditionele klederdracht en werden zowel door mannen als vrouwen gedragen. Er waren eenvoudige uitvoeringen voor dagdagelijks, maar voor feestdagen werden er riesines gedragen met ingebreide kralen. Wie het Litouws machtig is kan hier meer info vinden.

De riesines worden volledig rechts gebreid en de kralen worden vóór het breien op het breigaren geregen. Als hulpmiddel wordt hiervoor naaigaren met lijm en wat draai- en prutswerk aan het breigaren bevestigd.

Het breien gebeurt met zeer dunne naalden, ik gebruik 1. 25 mm en 1.5 mm. Op die manier ontstaat een zeer vast weefsel waardoor de kralen goed op hun plaats blijven. Talloze patronen zijn mogelijk, er kunnen ook meerdere kleuren kralen gebruikt worden.

Regia 4 -ply Design Line  in anthracite en Gütermann kralen, kleur 6690

Super Soxx Jubilee Denim en Gütermann kralen, kleur 1005

Inderdaad, meteen 2 paar in de maak. Kwestie van bezig te blijven. Daarom komt dit blog er met een week vertraging, al is die vertraging ook te wijten aan het feit dat cursus 5 en 6 intussen gestart is. Ik loop dus een beetje achter, maar met haastige spoed probeer ik alles wat bij te houden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten